Bio (Nederlands)

Peet Gelderblom is een freelance regisseur met meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van televisie, documentaires, drama, commercials en broadcast design. Peet is een sterke verteller en conceptuele denker, een goede luisteraar en een betrouwbare kracht op elke set. Met zijn gevoel voor stijl, sfeer, drama, timing en grafisch oog voor compositie is hij de aangewezen persoon om audiovisuele content precies het gevoel te geven dat het nodig heeft.

AOHL Peet

Zijn commercial portfolio bevat werk voor cliënten als KPN, TomTom, Kijkwijzer, Autodrop, Samsung, Spotify, Buienradar, Mora, Old Amsterdam, Philips, Bosch, Canon, Crystal Clear, Rexona, Maaslander, Sportlife, Universal Pictures, Bang & Olufsen, Rabobank en Hunkemöller. “De Klos” voor Bloemen.nl, geproduceerd door In Case of Fire, haalde de shortlists van zowel de ADCN als de Young Directors Awards in Cannes.

Peets TV-werk omvat een keur aan programma’s, docu’s, drama, programma’s, promo’s, clips en presentaties voor zenders en omroepen als de VPRO (Fotostudio De Jong), AVROTROS (50 Ways To Kill Your Mommy, Bureau Rooijakkers & VersterLola Zoekt Brood, Edwin Zoekt Fortuyn), BNN-VARA (Je Zal Het Maar Zijn, It Gets Better), NTR (Bonte Vrouwen), SBS6/Veronica (Waar is De Mol?), Net5 (De Volgende Stap, Return to Sender, SamenWonen, Achter Gesloten Deuren), RTL4 (Help! Papa Kookt), RTL5, Talpa (station identity, perspresentaties, Buurt op Stelten), MTV (Future Fighters), Comedy Central, Nickelodeon en Disney Channel.

In 2016 werd zijn hermontage van Brian De Palma’s Raising Cain benoemt tot officiële Director’s Cut, waarna Shout! Factory hem de supervisie gaf over de restauratie op blu-ray. Out of Sync, zijn korte fictiefilm met Romijn Conen en Beau van Erven Dorens, draaide op verscheidene festivals wereldwijd, werd bekroond in Milaan en verkozen tot Vimeo Staff Pick. Peet won de Socutera Award met een film voor de Nederlandse Hersenstichting in 2007. Zijn station ID’s voor Talpa werden beloond met een Bronzen Button in 2006 en Waar is De Mol? was genomineerd voor de 2008 Beeld & Geluid Awards.

Peet was als kleine jongen al obsessief creatief–altijd aan het tekenen, schrijven, optreden, jammen of in de weer met zijn vaders Super-8 camera. Als twintiger was hij de leadzanger van de funkformatie Dirty Laundry en hij maakt nog steeds muziek onder de naam Man After Midnight. Hij studeerde aan het Grafisch Lyceum te Rotterdam en werkte kortstondig als copywriter en desktop publisher voordat motion graphics en digitale montage hem naar het audiovisuele vakgebied trokken.

In zijn eigen tijd publiceert Peet film-gerelateerde essays op websites als Indiewire en Slant/The House Next Door. Tussen 2004 en 2008 was hij de founding editor van 24LiesASecond, een platform voor provocerende filmkritiek met een “underdog bite”. Zijn satirische strip Directorama , door Hollywood regisseur Don Mancini beschreven als “Doonesbury voor cineasten”, vormde een terugkerend onderdeel van het internationale tijdschrift Smallformat.

Comments are closed.